Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

"Η πεμπτουσία των Ευρωεκλογών", Αντωνία-Ελένη Βαραγγούλη

Αποτελεί δυσάρεστη διαπίστωση ότι στη χώρα μας


η σπουδαιότητα και ο ρόλος των ευρωεκλογών έχει συστηματικά υποτιμηθεί με ευθύνη των ίδιων των κομματικών παρατάξεων αλλά και όσων εμπλέκονται στον θεσμό.

Έφτασε λοιπόν η στιγμή να ανατραπεί στο σύνολο της αυτή η αντίληψη και κυρίως οι νέοι ψηφοφόροι να εισάγουν μια υγιή νοοτροπία.

Η Ευρώπη χρειάζεται ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Ένα μέλλον που δίχως άλλο, θα διαγραφεί στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο με κοινά οράματα και στόχους.

Η κρίση εξάλλου των τελευταίων ετών ανέδειξε πως πολλά ζητήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία αποτελούνται θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των ευρωπαϊκών κοινωνιών στο σύνολο τους.

Οι εσωτερικές εξελίξεις συνιστούν αντανάκλαση των τάσεων που διαμορφώνονται στο Ευρωπαϊκό "γιγνεσθαι".

Έτσι πέρα από τις προγραμματικές δράσεις της Κομισιόν οι κοινωνικές ανισότητες και η εμμονή στις πολιτικές λιτότητας βασανίζουν εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες.

Η άνοδος του λαϊκού εθνικισμού και η αναβίωση της ακροδεξιάς ρητορικής μίσους είναι επίσης υπαρκτοί και μελλοντικοί κίνδυνοι.

Παράλληλα οι πολιτικές θωράκισης της ευρωζώνης και η οικονομική και τραπεζική ενοποίηση έχουν χάσει πολύτιμο έδαφος.

Η Ένωση Κεντρώων, ως ένα καθαρά φιλοευρωπαϊκό κόμμα,στηρίζει την ιδέα μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ένωσης. 

Τη συγκεκριμένη όμως χρονική στιγμή ο κίνδυνος διαμελισμού της, καραδοκεί απειλητικά κάτω από την πίεση της παγκοσμιοποίησης και των εσφαλμένων χειρισμών.

Η συμμετοχή μας στο Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα στοχεύει στο να συμβάλλουμε στην αποτροπή αυτού του κινδύνου.

Αποτελεί όμως αναγκαιότητα και επιτακτικό αίτημα μια ριζική μεταρρύθμιση βασισμένη στις αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας έτσι ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και τους θεσμούς.

Χρειάζεται επαγρύπνηση και αγωνιστικότητα για να δικαιωθούν οι στόχοι αυτών που οραματίστηκαν τη δημιουργία της. 

Η χώρα μας, αναλογιζόμενη τα κονδύλια που δαπανώνται για την άμυνα, οφείλει να απαιτήσει μια ουσιαστική εφαρμογή κοινής αμυντικής και εν γένει εξωτερικής πολιτικής. 

Επίσης χρειάζεται σθένος στην υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων έτσι ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες σε φλέγοντα εθνικά ζητήματα όπως για παράδειγμα το Μακεδονικό.

Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι θα απαιτήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχθούν τη βούληση του ελληνικού λαού στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων,πράγμα που αποτελεί μέγιστο ηθικό μας χρέος.

Ας ελπίσουμε λοιπόν πως η ελληνική κοινωνία έχει την ωριμότητα να αντιληφθεί την κρισιμότητα των καιρών και να σταθεί αντάξια των προκλήσεων στις επερχόμενες εκλογές.


ΒΑΡΑΓΓΟΥΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑ-ΕΛΕΝΗ (ΑΝΤΩΛΕΝΑ) του Δημητρίου
Επάγγελμα – Profession : ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ, Ελεύθερη επαγγελματίας / Foreign Languages Teacher, self employed

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – E-mail : a.varagouli@enosi-kentroon.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου