Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Τα έργα που υλοποιούνται στο Ίλιον από την Περιφέρεια Αττικής






Αντιλαμβανόμαστε την αμηχανία στην οποία βρίσκονται κάποιοι, ακριβώς επειδή βλέπουν για πρώτη φορά την Περιφερειακή Αρχή να προχωρά σε τόσο σημαντικά έργα υποδομής στην πόλη του Ιλίου. Έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πόλης και διασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους δημότες. Έργα που για να υλοποιηθούν χρειάστηκαν σημαντική χρηματοδότηση.
Για το λόγο αυτό, ως “Αλληλέγγυα Πόλη” καταγράψαμε και σας παρουσιάζουμε όλα τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής στο Ίλιον επί της θητείας της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου με την παράταξη “Δύναμη Ζωής“. Πρόκειται για έργα που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 23 εκατομμύρια και που στο σύνολό τους είναι έργα απολύτως αναγκαία για την τοπική κοινωνία του Ιλίου.
Αστικές αναπλάσεις, κτιριακές υποδομές, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, έργα αναβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, κοινωνικές δομές, αλλά και τα πολύ αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει ανάγκη το Ίλιον συνθέτουν την πολύτιμη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής για την πόλη μας κατά τη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες.
Και ενώ κάποιοι έρχονται σήμερα και προσπαθούν να οικειοποιηθούν αυτά τα έργα, παριστάνοντας τους ιδιοκτήτες αυτών ή διατυμπανίζοντας δεξιά-αριστερά ότι είναι δικά τους, η σημερινή Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, δηλώνει ότι είναι έργα του ελληνικού λαού, του λαού όλης της Αττικής.


Παραθέτουμε τα αναλυτικά στοιχεία για κάθε έργο:

Ανακατασκευή παιδικών χαρών Δήμου Ιλίου:
Πρόκειται για έργο ανακατασκευής σε υφιστάμενες παιδικές χαρές του ∆ήµου Ιλίου. Συγκεκριμένα ανακατασκευάστηκαν οι παιδικές χαρές:
α) επί της οδού Οσίου Λουκά
β) επί των οδών Επιφανείου – Α. Παπανδρέου – Ρωμανού και
γ) επί των οδών Αγ. Βαρβάρας, Θέτιδος, Ποσειδώνος.
Η ανακατασκευή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσια προγράμματος γενικότερης αναβάθμισης και πιστοποίησης των παιδικών χαρών του ∆ήµου σύμφωνα µε τον καθορισμό των νέων προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών που έθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών.
Το έργο έχει ήδη ολοκληρωθεί και ο συνολικός προϋπολογισμός του ήταν 280.000,00 ευρώ.

Πολυδύναμο Βιοκλιματικό Κέντρο για την ανάπτυξη δομών κοινωνικής φροντίδας στο Δήμο Ιλίου:
Πρόκειται για την κατασκευή ενός σύγχρονου και πλήρως οργανωμένου κτηρίου κοινωνικού χαρακτήρα, συνολικής επιφάνειας περίπου 6.500 τ.μ., σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου επιφάνειας 2 στρεμμάτων και το οποίο περικλείεται από τις οδούς Φλέβας (Ρουβίκωνος) – Ταβουλάρη – Πολέμη – Πλαστήρα.
Το κτήριο έχει τη δυνατότητα να στεγάσει τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν σήμερα στην πόλη, όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το Κέντρο ΑμεΑ, το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι θα στεγάσει τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων – Μ.Φ.Η. (Γηροκομείο), η οποία θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.
Πρόκειται για ένα εκτελούμενο έργο με προϋπολογισμό 9.950.000,00 ευρώ.

Κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού “Νικόλαος Λιάκος”:
Το έργο αφορά στη δημιουργία ενός νέου βρεφονηπιακού σταθμού στο Δήμο Ιλίου, συνολικής δυναμικότητας 40 νηπίων, με στόχο να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των οικογενειών.
Ο βρεφονηπιακός σταθμός θα κατασκευαστεί επί της οδού Ελλησπόντου 4, περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, αύλειο χώρο και θα είναι συνολικής δόμησης 404,51 τ.μ.
Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.116.000,00 ευρώ, δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και εκτελείται από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής.

Μετασκευή υφιστάμενου κτιρίου σε Παιδικό Σταθμό:
Το έργο αφορά στη μετασκευή υφιστάμενου κτιρίου σε παιδικό σταθμό δυναμικότητας 40 νηπίων, ο οποίος θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και αύλειο χώρο.
Το ισόγειο περιλαμβάνει αίθουσες απασχόλησης και ύπνου νηπίων, WC νηπίων και WC προσωπικού, γραφείο διευθύντριας, χώρο παρασκευής γευμάτων, χώρο τραπεζαρίας, αποθήκη τροφίμων, λινοθήκη και χώρο αναμονής. Το υπόγειο περιλαμβάνει μηχανοστάσιο αντλιών θερμότητας, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, δεξαμενή νερού. Ο περιβάλλων χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα ως αύλειος χώρος με δάπεδο ασφαλείας, με φυτεύσεις και παιδική χαρά.
Στο κτίριο αυτό πρόκειται να γίνει η μεταστέγαση του 5ου Παιδικού Σταθμού του Δήμου Ιλίου, ο οποίος στεγάζεται σε ένα ενοικιαζόμενο κτίριο.
Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και είναι συνολικού προϋπολογισμού 598.150,00 ευρώ.

Εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών σωμάτων φωτισμού στο πάρκο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»:
Το αφορά την εγκατάσταση 155 νέων αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων τύπου LED με φωτοβολταϊκά πάνελ, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα του φωτισμού στο Πάρκο σε θέσεις που θα εγκριθούν από τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Α.Σ.Δ.Α.
Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 249.860,00 ευρώ.

Ανακατασκευή οδών Δήμου Ιλίου:
Το έργο αφορά την ανακατασκευή οδών του Δήμου Ιλίου χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, είναι ήδη ενταγμένο και είναι συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000,00 ευρώ.

Ανάπλαση της Λεωφόρου Αγίου Νικολάου:
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπλαση και βελτίωση της λειτουργικότητας και προσβασιμότητας της Λεωφόρου Αγίου Νικολάου με ανακατασκευή του ασφαλτοτάπητα, αναβάθμιση των πεζοδρομίων, διαμόρφωση ζώνης προσωρινής στάθμευσης, δενδροφύτευση και ηλεκτροφωτισμό με σύγχρονα φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, είναι ήδη ενταγμένο και είναι συνολικού προϋπολογισμού 5.350.000,00 ευρώ.

Επισκευές υποδομών πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”:
Πρόκειται για ένα έργο που είναι ενταγμένο σε αρχική φάση και αφορά την αντικατάσταση, την συντήρηση και την αναβάθμιση των υποδομών του πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής και είναι συνολικού προϋπολογισμού 500.000,00 ευρώ.

Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Δήμου Ιλίου:
Το έργο αφορά εργασίες κατασκευής αγωγών αποχέτευσης ομβρίων δευτερεύοντος δικτύου στις παρακάτω περιοχές του Δήμου Ιλίου:
ΠΕΡΙΟΧΗ 1: Αφορά την περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής και συγκεκριμένα αγωγό επί της οδού Ξάνθου από Φιλιππιάδος έως Φυλλίδος.
ΠΕΡΙΟΧΗ 2: Αφορά την περιοχή Παλατιανή που οριοθετείται ανάντη της Λ.Θηβών και συγκεκριμένα αφορά αγωγό επί των οδών Φίλωνος, Χειμερίου, Χανίων, Φολόης, Φιλιππιάδος, Φαλαισίας, Φλωρίνης, Φιλοπροόδων, Φιλιατρών και Λ. Θηβών από Φαλαγγιτών έως Γαλερίου.
ΠΕΡΙΟΧΗ 4: Αφορά αγωγό επί των οδών Πέλοπος και Αγ. Σαράντα από τη διασταύρωση με την οδό Αγ. Σαράντα και Πρωταγόρα έως τη διασταύρωση με τις οδούς Λαυρίου και Αραχόβης.
ΠΕΡΙΟΧΗ 5: Αφορά αγωγό επί της οδού Κλεισούρας από τη διασταύρωση με την οδό Τεπελενίου έως τη διασταύρωση με την οδό Ναρκίσου.
ΠΕΡΙΟΧΗ 6: Αφορά αγωγό επί των οδών Έκτορος και Ηροδότου από τη διασταύρωση με την Λ. Θηβών έως τη διασταύρωση με την οδό Φιλιατών.
ΠΕΡΙΟΧΗ 7: Αφορά δίκτυο αγωγών ομβρίων επί των οδών:
­ Ζίτσης, Μαραγκού, Παραμυθιάς, Τυρνάβου, Δωδώνης και Πλάτωνος από τη συμβολή με την οδό Καλπακίου έως τη διασταύρωση με την οδό Πρεβέζης.
­ Δυρραχίου από τη συμβολή με την οδό Καλπακίου έως το μέσο περίπου του τμήματος της Δυρραχίου από Καλπακίου έως Πλάτωνος.
­ Γράμμου από τη συμβολή με την οδό Καλπακίου έως τη διασταύρωση με την οδό Πλάτωνος.
­ Βερατίου από τη συμβολή με την οδό Καλπακίου έως το μέσο περίπου του τμήματος της Βερατίου από Καλπακίου έως Πλάτωνος.
­ Δαβάκη από τη συμβολή με την οδό Καλπακίου έως το μέσο περίπου του τμήματος της Δαβάκη από Καλπακίου έως Πλάτωνος.
ΠΕΡΙΟΧΗ 8: Αφορά δίκτυο αγωγών ομβρίων επί των οδών Αγ. Φαναρίου, Α. Παπανδρέου, Δουκάδων, επί της οδού Αρκαδίας, και επί της οδού Επιδαύρου.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.645.988,52 ευρώ, βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ της Περιφέρειας Αττικής.

Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιλίου (Κεντρική Δομή και Παράρτημα ΡΟΜΑ):
Το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ιλίου (Κεντρική Δομή και Παράρτημα ΡΟΜΑ) αποτελεί μια νέα Δομή προϋπολογισμού 509.760,00 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής (ΕΣΠΑ 2004-2020).
Η λειτουργία του Κέντρου περιλαμβάνει τους παρακάτω 3 κεντρικούς άξονες:
α) Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών
β) Συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές
γ) Παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων.
Πρόκειται για μία δομή η οποία παρέχει ολιστική υποστήριξη στους κατοίκους του Δήμου μέσα από την παροχή ενός συνολικού πλέγματος υπηρεσιών με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων καθώς και την προώθηση στην απασχόληση.
Το Κέντρο μέσω παραπομπών διασυνδέει τα ωφελούμενα άτομα με επιμέρους φορείς και Υπηρεσίες (Υπηρεσίες ΟΤΑ, Δημόσιες Υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους, συμβάλλοντας έτσι στην αξιοποίηση των εν λόγω φορέων και Υπηρεσιών.
Επίσης, προσφέρει πληροφόρηση, υπηρεσίες συμβουλευτικής, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση, συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτισμικών δραστηριοτήτων, στην προώθηση της προσωπικής και κοινωνικής ευημερίας και στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής αρωγής και συμπαράστασης.
Ωφελούμενοι της πράξης είναι όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Ιλίου, και κατά προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη».
Το Κέντρο βρίσκεται στην οδό Νέστορος αρ. 101 (1ος όροφος) και στελεχώνεται από ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς και νοσηλευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου