Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Γιώργος Πατούλης: Είστε «Νεροκουβαλητές» της Ρένας! Τα κομματικά συμφέροντα και οι προσωπικές σκοπιμότητες!

Ακόμα και ο πλέον μετριοπαθής υποστηρικτής του κ. Γιώργου Πατούλη δεν θα σκεφτόταν πως ο Δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα άφηνε αναπάντητες τις ανακοινώσεις από τους δημάρχους Αιγάλεω Δ. Μπίρμπα, Νίκαιας-Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη και Αγ. Αναργύρων-Καματερού και πρόεδρο της ΠΕΔΑ Ν. Σαράντη, που με αιχμηρές φράσεις στηρίζουν την απόφαση του ΠΕΣΥ Αττικής για τον ΠΕΣΔΑ.

  • Με νέα ανακοίνωσή του, λοιπόν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, χαρακτηρίζει τους 3 δημάρχους «Νεροκουβαλητές» της Ρένας Δούρου. Προσπαθώντας δε να στρέψει τους υπολοίπους εναντίον τους προσθέτει "με τέτοιου είδους τοποθετήσεις διατρέχουν το κίνδυνο να κατηγορηθούν ότι εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και προσωπικές σκοπιμότητες και ταυτόχρονα να εκτεθούν απέναντι στους συναδέλφους τους"

Να σημειωθεί ότι οι σκοπιμότητες αυτές έχουν τη βάση τους, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες η περιφέρεια μοιράζει κονδύλια για έργα σε δήμους διαχωρίζοντας τους ‘σε αρεστούς και μη αρεστούς’», καταλήγει στη δήλωσή του ο Γ. Πατούλης.

«Έχουν να μας παρουσιάσουν κάποιο άλλο αντίστοιχο παράδειγμα όπως αυτό της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, όπου ελήφθη μια απόφαση χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και χωρίς να έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος οι επικεφαλής των παρατάξεων;», θέτει το ερώτημα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο ΠΕΣΥ Αττικής.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι το εξής:

Γ. Πατούλης: Οι μάσκες έπεσαν και η κ. Δούρου βρήκε συγκεκριμένους υποστηρικτές για την «πολύ σοβαρή» δουλειά που κάνει

Οι κύριοι Δ. Μπίρμπας, Γ.  Ιωακειμίδης και Ν. Σαράντης έχουν αναλάβει ρόλο «νεροκουβαλητή» για λογαριασμό της 
Θα περίμενα από τους συναδέλφους κυρίους Μπίρμπα, Ιωακειμίδη και Ν. Σαράντη, αντί να είναι στο «ίδιο έργο πρωταγωνιστές νομιμοποίησης παράνομων αποφάσεων» και να κάνουν σχόλια του τύπου: «γιατί δεν βγάζει ανακοίνωση ο  Πρόεδρος,  αλλά το γραφείο του Προέδρου» ή ότι οι αναφορές  «περί δήθεν αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων που ευτελίζουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα…»,  να απαντήσουν επί της ουσίας.
  • Έχουν να μας παρουσιάσουν κάποιο άλλο αντίστοιχο παράδειγμα όπως αυτό της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, όπου ελήφθη μια απόφαση χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και χωρίς να έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος οι επικεφαλής των  παρατάξεων;

Αλήθεια προηγήθηκε επί της ουσίας κάποια διαβούλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης των Αποβλήτων της Αττικής;
  • Οι μάσκες έπεσαν και διαπιστώνουμε ότι η κυρία Δούρου βρήκε στο Πρώτο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης  υποστηρικτές για την «πολύ σοβαρή» δουλειά που κάνει και έχουν ένα κοινό παρανομαστή.

Είναι  συνάδελφοι που ανέλαβαν ρόλο «νεροκουβαλητή» για λογαριασμό της κυρίας Δούρου. Θα πρέπει να προσέξουν καθώς με τέτοιου είδους τοποθετήσεις  διατρέχουν το κίνδυνο να κατηγορηθούν ότι εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα και προσωπικές σκοπιμότητες και ταυτόχρονα να εκτεθούν απέναντι στους συναδέλφους τους.
  • Να σημειωθεί ότι οι σκοπιμότητες αυτές έχουν τη βάση τους, μεταξύ άλλων, στις διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες η περιφέρεια μοιράζει κονδύλια για έργα σε δήμους διαχωρίζοντας τους «σε αρεστούς και μη αρεστούς». 

Η ουσία είναι ότι στη παρούσα φάση αντιμάχονται δύο κόσμοι. Ο κόσμος των αρχών και των αξιών, με τον κόσμο εκείνων που διαμορφώνουν κάθε φορά το «κουστούμι της δημοκρατίας» ανάλογα με το ατομικό και πολιτικό όφελος.
  • Είναι υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε τον τρόπο, όπως και τις διαδικασίες που λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ο Δεύτερος Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαχειρίζεται τα χρήματά μας και θα πρέπει αυτό να το πράττει με διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι αποφασίζουν για τις ζωές εκατομμυρίων  συμπολιτών μας. Αποφάσεις αυτές θα έχουν συνέπειες στη ποιότητα της ζωής τους για τις επόμενες  δεκαετίες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει τα βήματα που ακολουθούνται να είναι συγκεκριμένα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι διάφανες και να προκύπτουν μέσα από τη σύγκληση των απόψεων όλων των φορέων που τους αφορά το πρόβλημα.
  • Η κυρία Δούρου και οι υποστηρικτές  της χρειάζεται να καταλάβουν ότι φέρνουν τεράστιες ιστορικές ευθύνες για τους πολίτες της Αττικής όπως και για τον ευτελισμό των «δημοκρατικών διαδικασιών» που έχουν εισαγάγει στην Αυτοδιοίκηση.

Σε καμία περίπτωση οι τακτικές και οι πρακτικές αυτές δεν θα γίνουν ανεκτές.
Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Σαράντη:
Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής αποτελεί πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών προσεγγίσεων που ούτε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ούτε προασπίζουν τον δημοκρατικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο νέος σχεδιασμός, όπως εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ύστερα από μια διαδικασία σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος (δημόσια διαβούλευση, γνωμοδοτήσεις υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής) καθώς και ύστερα από την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ (όπου πλειοψηφικά εκπροσωπούνται οι δήμοι της Αττικής), απαιτεί συστηματική δουλειά, συντονισμό και συνέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορών – πρωτίστως δε, των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, ενέκρινε τη δεύτερη Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, μέσα σε συνθήκες έντασης, καθώς ομάδα πολιτών επέμενε να μην επιτρέπει την ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης, απορρίπτοντας την πρόσκληση του προέδρου του ΠΕ.ΣΥ να λάβουν το λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Πρόκειται για απόφαση κρίσιμης σημασίας για ένα κορυφαίο ζήτημα για το μέλλον των πολιτών της Αττικής.
Δηλώσεις σχετικά με δήθεν παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών δεν έχουν καμία σχέση με το τι πραγματικά συνέβη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Και σαν αποτέλεσμα αυτής της αναντιστοιχίας με τα γεγονότα, δεν συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια της Αυτοδιοίκησης για μια οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
Οι Δήμαρχοι της Αττικής είμαστε υποχρεωμένοι να επιδείξουμε τη σοβαρότητα που απαιτεί η συγκυρία και την ευθύνη που επιβάλλει η αντιμετώπιση ενός πολυπαραγοντικού και ύψιστης σημασίας θέματος όπως είναι η διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής. Ο στόχος και ο αγώνας επιμένω ότι είναι κοινός : Μια διαχείριση προς όφελος των δήμων, των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση – δήλωση του δημάρχου Ρέντη – Νίκαιας, Γιώργου Ιωακειμίδη σχετικά με την έγκριση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής
Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, με αφορμή την έγκριση του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου μέσα σε συνθήκες έντασης, ενέκρινε τη δεύτερη Αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής. Η ένταση ήταν απόρροια της επιμονής ομάδας πολιτών που, αφενός αρνήθηκε να πάρει το λόγο που τους έδωσε ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ, κ. Θ. Σχινάς, για να εκφράσουν τις απόψεις τους, αφετέρου δεν επέτρεπε την ομαλή εξέλιξη της συζήτησης.
Όπως εξελίχθηκε η συνεδρίαση, η λήψη της απόφασης έγκρισης του ΠΕΣΔΑ ήταν μονόδρομος.
Τα σχόλια περί δήθεν «αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων» που «ευτελίζουν το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, είναι αβάσιμα και είναι ακριβώς αυτά που ουσιαστικά υπονομεύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αιρετές διοικήσεις που την εκπροσωπούν. Τις διοικήσεις που έχουν την ευθύνη λήψης των αποφάσεων, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο κρίσιμα θέματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, που έχει σωρεύσει κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά προβλήματα.
Η Αττική διαθέτει πλέον νέο Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και είναι ευθύνη όλων μας, και κυρίως των αιρετών, μέσα από τις κατάλληλες συνέργειες, να λειτουργήσουμε με εκείνο τον υπεύθυνο τρόπο που απαιτεί η εφαρμογή του, και όχι με εμπρηστικές και ανακριβείς δηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου