Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2017 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ


Ο Προϋπολογισμός ενός Δήμου είναι η αποτύπωση του οράματος της Δημοτικής Αρχής για την
πορεία του τόπου και επομένως η κατάθεσή του και η συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μια από τις σπουδαιότερες συνεδριάσεις.

Ίσως η κορυφαία στιγμή κάθε έτους.

Με τον προϋπολογισμό, αποτυπώνεται η πρόθεση και η ικανότητα της δημοτικής αρχής να σχεδιάσει τη πορεία του τόπου μέσα σε εύκολες ή μέσα σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, να εξασφαλίσει τις βασικές υποδομές και να αντιμετωπίσει έκτακτες ή και μόνιμες Κοινωνικές Ανάγκες, να προωθήσει την Αλληλεγγύη και τον Πολιτισμό, ανταποκρινόμενη έτσι ,στα αιτήματα των δημοτών.

Προφανώς, σήμερα , καθορίζονται οι στόχοι και οι αντικειμενικοί σκοποί και παρουσιάζετε ένα μέσο μέτρησης της πραγματικής απόδοσης του Δήμου μας!

Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός είναι όχι μόνο ενδεικτικός αλλά κι αποδεικτικός , για την πραγματική βούληση της δημοτικής αρχής, σε ό, τι αφορά το επόμενο έτος.

Σας ακούσαμε να μιλάτε για ρεαλισμό , για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα , για μία προσπάθεια που γίνεται από την δημοτική αρχή για την διαχείριση των οικονομικών.

Σας δήλωσα και στην συζήτηση για τον ισολογισμό, στα νούμερα ίσως και να συμφωνήσουμε. Εκεί που διαφωνούμε είναι στην διαχείριση. Έχουμε διαφορετική φιλοσοφία, διαφορετικές προτεραιότητες για την πόλη.

Μέσα από το προϋπολογισμό δεν υλοποιείτε ως δημοτική αρχή καμία καινοτομία, καμία διαφορετική αντίληψη, καμία αλλαγή διαχειριστικής νοοτροπίας .

Συγκεκριμένα, δεν προχωρήσατε σε διαβούλευση και γνωμοδότηση του σχεδίου του προϋπολογισμού, όπως προβλέπει το άρθρο 75 του νόμου 3852/2010 και έπραξαν οι περισσότεροι δήμοι στην Ελλάδα .

Ένας προϋπολογισμός πρέπει να είναι συμμετοχικός, να ενεργοποιούνται οι πολίτες σε λαϊκές συνελεύσεις. Να λειτουργούν σωστά τα απαξιωμένα από σας διαμερισματικά συμβούλια , να ενεργοποιείται η επιτροπή διαβούλευσης , να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του δημότη αλλά και να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη τις τοποθετήσεις των αιρετών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Να υπάρχει σχέση συνεργασίας με τον δημότη, καθαρός πολιτικός λόγος. Διαφάνεια στην άσκηση πολιτικής. Χρηστή διοίκηση, σωστή διαχείριση. Όχι σχέση ρουσφετιού και εξυπηρέτησης με τον δημότη. Όχι εξυπηρέτηση κατά προτεραιότητα των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Όπως και για το 2015, το 2016 , έτσι και για το 2017 , θα θέλαμε ένα προϋπολογισμό με αναπτυξιακό περιεχόμενο και κατεύθυνση, που να επιλύει πάγια προβλήματα μεγάλης σημασίας , όπως τα αντιπλημμυρικά , τα περιβαλλοντικά κ.α , δίνοντας ταυτόχρονα και ειδικό βάρος σταθερά στα πολιτιστικά.

Το γεγονός , ότι οι επενδυτικές δαπάνες του προϋπολογισμού είναι ελάχιστες και όχι αναπτυξιακού χαρακτήρα αφενός, ενώ αφετέρου , στοχεύουν σε έργα βραχύβιας συντήρησης (ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις κλπ) που δε μπορούν εντέλει να καλύψουν ούτε τι; στοιχειώδεις , αλλά επιτακτικές ανάγκες που εκκρεμούν και διαιωνίζονται .

Διεκδικούμε έναν προϋπολογισμό με βαθιά κοινωνικό χαρακτήρα, τέτοιο που να στοχεύει στην ενίσχυση των υπαρχουσών δομών και υποδομών και την επιπρόσθετη κι επικουρική δημιουργία και άλλων , για την ανακούφιση και στήριξη των οικονομικά ευάλωτων ομάδων με τρόπο άμεσο κι αποτελεσματικό.

Διεκδικούμε και προτείνουμε, έναν προϋπολογισμό που θα στήριζε τις βασικές υποδομές σε καίριους τομείς, όπως η Εκπαίδευση , η Υγεία, η Πρόνοια που δεν υπάρχουν στο σχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου Περιστερίου.
Για τον τομέα των εσόδων θα σταθώ στην συνέντευξη του δημάρχου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Διάλογος» την 01 Σεπτέμβριου 2016 ότι για το 2017 αυξάνουμε τον προϋπολογισμό κατά 10 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μοιράζονται σε διάφορες ανάγκες του δήμου . Ο δήμαρχος , μη σωστά ενημερωμένος, πέφτει σ ένα μεγάλο σφάλμα λέγοντας ανακρίβειες στους δημότες διότι , ναι μεν αυξάνεται κατά 10 εκ αλλά αυτό γίνεται διότι από 01/01/2017 ο δήμος μας με κρατικά κονδύλια επιδοτείται για να καλύψει προνοιακά επιδόματα , όπως επιδόματα ατόμων με βαριά αναπηρία , παραπληγικά , τυφλότητας κτλ.

Δεν αυξάνεται ο προϋπολογισμός κατά 10εκ λόγω καλής διαχείρισης των οικονομικών του δήμου .

Ανακρίβειες ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση;

Καλό και πολιτικά ηθικό θα ήταν κάποια στιγμή ο Δήμαρχος να ανακαλέσει την συγκεκριμένη τοποθέτηση .

Συνεχίζοντας την συνέντευξή του αναφέρει ότι απ αυτά τα 10 εκ θα δοθούν για ασφαλτοστρώσεις , πλακοστρώσεις κτλ παραλείποντας βέβαια να ενημερώσει για ακόμη μία φορά ότι τα χρήματα για τα έργα που έχουν εγκριθεί για την πόλη μας προέρχονται από το ταμείο της περιφέρειας και από κρατικούς πόρους .

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε. Εδώ οικειοποιήθηκε 120 τόνους πορτοκάλια φέτος , το μοίρασμα των ροδάκινων πέρυσι και άλλα πολλά. Μια κοινωνική δράση που έγινε σε όλους σχεδόν τους δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Σε ότι αφορά τα έξοδα, οι πολίτες απαιτούν από τους διαχειριστές δημόσιου χρήματος, εκτός από διαφάνεια ,μείωση των λειτουργικών δαπανών .Υπάρχουν λοιπόν, περιθώρια και στο Δήμο μας, με υπολογιστικά εργαλεία όπως η ετήσια αναθεώρηση των δαπανών .

Να είσαστε προσεκτικοί στην κατανομή των χρημάτων ,απ όπου κι αν αυτά προέρχονται.

Αποτελούν χρήματα που μας εμπιστεύτηκε ο πολίτης να διαχειριζόμαστε στο όνομα του.

Το επόμενο διάστημα θα είναι μια περίοδος στην οποία θα πρέπει να είσαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. «Αναπλάσεις» όπως της 1ης παιδικής χαράς, πρέπει να τις ξεχάσετε.

Καταληκτικά , θα ήθελα εμφατικά να εστιάσω την προσοχή όλων μας σ ένα βασικό και διαχρονικά ανοιχτό ζήτημα που παραγνωρίζεται, υποτιμάται ή εκλαμβάνεται ως πρόβλημα δευτερευούσης σημασίας, ενώ παραμένει κυρίαρχο και μείζον.

Ενώ συχνά γίνεται λόγος για ενεργό, διαρκή και διαδραστική συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, εντούτοις αυτό στρεβλώνεται επιτηδευμένα πολλές φορές .

Το γεγονός, ότι του επιτρέπεται να τοποθετεί το ατομικό του συμφέρον πάνω από το συλλογικό και κοινωνικό, με όσες τραγικές συνέπειες απορρέουν απ’ αυτό και με διάχυτες τις προθέσεις της δημοτικής αρχής για πλήρη ασυλία στην παραβίαση κάθε νομοθεσίας, ουσιαστικά ευνοεί και υποθάλπει αυτού του είδους τις προθέσεις , οι οποίες όλο και αυξάνονται σε βάρος της κοινωνίας και του συνόλου των πολιτών, κάνοντας αβίωτη την καθημερινότητα.

Υποχρέωση όλων μας είναι να προασπίσουμε το κοινωνικό συμφέρον με κάθε κόστος και να το αναδείξουμε ως το κυρίαρχο πάγιο αίτημα στο όνομα της δημοκρατίας, της ευνομίας, της ισοπολιτείας και του ανθρωπισμού , αντιλαμβανόμενοι ότι κυρίως σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο επιβάλλεται η κοινωνική συνοχή με όρους αμοιβαιότητας, αλληλεγγύης και προαγωγής του κοινωνικού καλού κ οφέλους, ως τη μόνη σταθερή στόχευση μας.


  • Πάνω από τους αριθμούς ο άνθρωπος κι η κοινωνία!
  • Πάνω από το ατομικό συμφέρον , το συλλογικό !
  • Πάνω από το πολιτικό κόστος , μόνο η αλήθεια και οι πολίτες !


Στέφανος Παπαδόπουλος
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου