Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Μιχάλης Σελέκος (δήμαρχος Χαϊδαρίου) : Σαν Δήμος Χαϊδαρίου, τηρούμε μια πολιτική που είναι προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και δεν εμπιστευόμαστε την πολιτική της νέας κυβέρνησης.



Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος στην Εύη Τριαντοπούλου και τον Ανδρέα Τασόπουλο περίπου 1 χρόνο μετά την εκλογή του στο τιμόνι της διοίκησης του δήμου.
  • Είναι σημαντικό για το Χαϊδάρι, τόνισε, ότι εκλέχθηκε ένας δήμαρχος που ανήκει στο Κ.Κ.Ε, έχουμε κάνει αρκετά βήματα, βέβαια δεν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, γιατί έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε. Τηρούμε μια πολιτική που είναι προς όφελος και των λαϊκών στρωμάτων. 
  • Δηλώνει κατηγορηματικά πως Δήμος είναι αντίθετος με το κλείσιμο των ψυχιατρείων και θωρακίζει από οποιονδήποτε επιβουλεύεται και τον Σκαραμαγκά, τη θάλασσα και τους ορεινούς όγκους
  • Για μάχη με την καθαριότητα στο Χαϊδάρι, δηλώνει πως είναι μια δύσκολη μάχη, γιατί έχουν να παλέψουν με μια λογική που είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή και η οποία οδηγούσε στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας
  • Επίσης εξηγεί πως θα γίνει ο τακτικός έλεγχος που γίνεται από ορκωτούς λογιστές και θα γίνει και διαχειριστικός έλεγχος σε σημεία στα οποία έχουν εντοπίσει ότι υπάρχει πρόβλημα.
  • Δηλώνει κατά των ιδιωτικοποιήσεων λέγοντας πως κάποιοι, έκαναν «πάρτυ» με τα λεφτά του λαού, κλέψανε τα λεφτά και τώρα προσπαθούμε να πάρουμε πίσω σαν Δήμος Χαϊδαρίου ένα μέρος έστω από αυτά που μας κλέψανε οι ιδιωτικές εταιρείες που μπήκαν στον χώρο της δημόσιας Energa και hellas power.
  • Προτεραιότητα για το Χαϊδάρι αποτελεί, μας τόνισε ο κ. Σελέκος, η αντιπλημμυρική προστασία του αλλά και να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα σχολεία που έχουμε, καθώς και να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο κόσμος, από την καθαριότητα, εκτός από όλα τα άλλα.
  • Η σχέση του Δήμου με την περιφέρεια φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο αφού, φάνηκε διατεθειμένη να προχωρήσει στη δημιουργία του κεντρικού αγωγού επί της λεωφόρου Καβάλας που θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τις πλημμύρες του Δήμου.
  • Για τον ΑΣΔΑ άφησε ορισμένες αιχμές λέγοντας πως αν λειτουργήσει σωστά μπορεί να προσφέρει κάποια πράγματα, αρκεί βέβαια να μην χρησιμοποιηθεί ή αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς και να είναι δίκαιο σε σχέση με την κατανομή των όποιων κονδυλίων κερδίζονται.
  • Το σχόλιο του για την καινούργια κυβέρνηση ήταν πως, ο Υπουργός Οικονομικών, ο πιο αρμόδιος, στην προτροπή ότι θα πρέπει να καταργηθεί η χρηματοδότηση των δήμων από την κεντρική εξουσία, δήλωσε ότι όταν τελειώσει με τα μεγάλα θέματα που έχει τώρα, θα το σκεφτεί σοβαρά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ποια είναι και η λογική και η πολιτική της νέας κυβέρνησης. Εμείς δεν την εμπιστευόμαστε.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ


  • Καταρχήν να μιλήσουμε λίγο για την εκλογή σας. Θεωρείτε μεγάλο βήμα για το Χαϊδάρι την εκλογή ενός δημάρχου από το Κ.Κ.Ε και μάλιστα με τόσο μεγάλο ποσοστό;

Μ.Σ: Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το Χαϊδάρι ότι εκλέχθηκε ένας δήμαρχος που ανήκει στο Κ.Κ.Ε, κυρίως για τον προσανατολισμό που θα έχει ο δήμος το επόμενο διάστημα, δηλαδή το ότι θα ακολουθήσουμε μία πολιτική εντελώς διαφορετική από αυτή που ακολουθούσαν οι προηγούμενοι δήμαρχοι. Θα είναι μια πολιτική προς όφελος του λαού.
  • Πιστεύετε πως οι πολίτες ψήφισαν με βάση το κόμμα ή το πρόσωπο;
Μ.Σ: Ψήφισαν με βάση τις θέσεις που είχαμε γύρω από τον δήμο, την παρουσία και τη δράση που είχαμε το προηγούμενο διάστημα και δεν μπαίνει ζήτημα προσώπου ή κόμματος. Εξάλλου, το πρόσωπο το δικό μου ταυτίζεται με το κόμμα. Όλοι με ξέρουν σαν κομμουνιστή οπότε αυτά είναι αλληλένδετα, αλληλοσυμπληρώνονται και έτσι ψήφισε ο κόσμος.

  • Πλησιάζει ένας χρόνος από την εκλογή σας . Θεωρείτε ότι έχετε κάνει βήματα μπροστά σαν δήμος;
Μ.Σ: Έχουμε κάνει αρκετά βήματα, βέβαια δεν είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι, γιατί έχουμε πολλά πράγματα ακόμα να κάνουμε. Τα μέτρα που πήραμε ήταν η ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των ανέργων, των άπορων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των πολύτεκνων, των ΑΜΕΑ. Καταργήσαμε, δηλαδή ή μειώσαμε πολύ τα δημοτικά τέλη, τα τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς, τα δίδακτρα για τον πολιτισμό, κάναμε δεκτές τις πρωτόδικες αποφάσεις εργαζομένων που αθωώθηκαν από τα δικαστήρια, δηλαδή για τους σχολικούς φύλακες και τους οδηγούς που εργάζονταν στον δήμο. Έχουμε λύσει προβλήματα των εργαζομένων του δήμου που συσσωρεύονταν χρόνια τώρα και έχουν να κάνουν με την πληρωμή υπερωριών, με τα γάλατα, με την διευθέτηση του χρόνου. Έβαζαν εργαζομένους συμβασιούχους να δουλεύουν έξι ημέρες τη βδομάδα ή με το ωράριο.
Τηρούμε, λοιπόν, πια μια πολιτική  που είναι προς όφελος και των λαϊκών στρωμάτων ,με τις απαλλαγές και τις καταργήσεις των τελών, αλλά και των εργαζομένων του δήμου. Πιστεύω ότι αυτό δείχνει έναν προσανατολισμό που έχει η δημοτική αρχή η δική μας ,σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές ή συνολικά με αυτό που σήμερα λέγεται στους δήμους, ότι ο δημότης ως το εύκολο θύμα να φορολογείται ακόμα περισσότερο αφού όπως λένε οι άλλοι δήμαρχοι, δεν μας δίνει η κεντρική εξουσία χρήματα. Εμείς αυτή την πολιτική την αντιπαλεύουμε παντού και πιστεύουμε ότι και ο κόσμος θα πρέπει να κάνει το ίδιο.


  • Βασικό πρόβλημα που απασχολεί τον δήμο του Χαϊδαρίου εδώ και καιρό είναι το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Τι στάση κρατά ο δήμος και τι μέτρα έχουν ληφθεί ως τώρα;
Μ.Σ: Ο Δήμος μας είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το κλείσιμο των ψυχιατρείων, έχει συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι τα ψυχιατρεία, έχουμε συνδιοργανώσει και με τους εργαζόμενους εκδηλώσεις, έχουμε πάρει μέρος σε εκδηλώσεις που έχουν κάνει οι τοπικοί φορείς της πόλης μας, η λαϊκή επιτροπή, σύλλογοι, σωματεία που έχουν κάνει συγκεντρώσεις και πορείες για να μην κλείσουν τα ψυχιατρεία και τελευταία ενέργεια ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, η συνάντηση με τον υπουργό υγείας, οπού βάλαμε πάλι το θέμα των ψυχιατρείων αλλά και γενικότερα της υγείας. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία, τα  νοσοκομεία της περιοχής, να ανοίξει το νοσοκομείο της Αγίας Βαρβάρας, το πρώην Λοιμωδών, και βέβαια σε καμία περίπτωση να μην κλείσουν τα ψυχιατρεία.
  • Έχετε δηλώσει επίσης πως σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η «καταστροφή του Σκαραμαγκά» και η «δήθεν αξιοποίηση» των ορεινών όγκων του Χαϊδαρίου. Τι βήματα έχει κάνει η διοίκηση του Δήμου για να επιλύσει τα περιβαλλοντικά αυτά ζητήματα;
Μ.Σ: Αυτό που γίνεται από μας είναι να θωρακίσουμε από οποιονδήποτε επιβουλεύεται και τον Σκαραμαγκά, τη θάλασσα και τους ορεινούς όγκους. Ξέρουν πολύ καλά, ότι έχουν να κάνουν με ένα δήμο πια, που θέλει να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα των ορεινών όγκων και της θάλασσας οπότε αυτό από μόνο του είναι μια πρώτη κατάκτηση ,μια πρώτη νίκη. Τώρα σε σχέση με το Σκαραμαγκά, θα προχωρήσουμε σε έργα ανάπλασης, για να γίνει προσιτή η θάλασσα στον κόσμο , να ανοίξει στον κόσμο η παραλία του Σκαραμαγκά. Δεν συζητάμε καμία πρόταση για δήθεν αξιοποίηση που θα σημάνει την περαιτέρω καταστροφή. Για τα βουνά, τον ορεινό όγκο ήδη έχουμε κάνει κάποιες αναδασώσεις στα έργα που είχε κάνει η ΕΡΓΟΣΕ για να περάσει η σιδηροδρομική γραμμή. Έγιναν λοιπόν αναδασώσεις, και βέβαια θα πάρουμε όλα τα μέτρα εναντίον των καταπατητών ή οποιωνδήποτε άλλων θέλουν να αμφισβητήσουν τον δασικό πλούτο που έχει το Χαϊδάρι.
  • Η μάχη με την καθαριότητα στο Χαϊδάρι θα έχει νικητή την διοίκηση σας και τους δημότες?
Μ.Σ: Να σας πω, είναι μια δύσκολη μάχη. Πολύ δύσκολη , γιατί έχουμε να παλέψουμε με μια λογική που είχε η προηγούμενη δημοτική αρχή και η οποία οδηγούσε στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Είχε απαξιωθεί συνολικά η υπηρεσία, δεν είχε προσωπικό, όπως επίσης δεν είχε και μηχανήματα. Εμείς αυτό το διάστημα δίνουμε πραγματικά τον καλύτερο εαυτό και κυρίως οι εργαζόμενοι στη δημόσια καθαριότητα. Πιστεύω ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες που είχαμε –είχαμε πολλές δυσκολίες- έχουμε φτάσει σε ένα καλό σημείο. Το επόμενο διάστημα, με το σχεδιασμό που κάνουμε για πρόσληψη προσωπικού και αγορά μηχανημάτων, όπως σκούπας και ανυψωτικού φορτωτή που πήραμε, πιστεύουμε ότι θα βελτιωθεί πάρα πολύ η εικόνα.
  • Έχετε εκφράσει την οριστική σας απόφαση για διενέργεια οικονομικού ελέγχου από ορκωτούς λογιστές στο δήμο?
Μ.Σ: Βεβαίως, θα γίνει ο τακτικός έλεγχος που γίνεται από ορκωτούς λογιστές και θα γίνει και διαχειριστικός έλεγχος σε σημεία στα οποία έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει πρόβλημα, όπως είναι στην κοινωφελή επιχείρηση για μια περίοδο κάποιων χρόνων που δεν γινόταν η απόδοση του φόρου και επίσης σε σχέση με τις οφειλές των καταστηματαρχών που είχαν νοικιάσει δημοτικές επιχειρήσεις και καταστήματα, καφετέριες.
  • Γιατί οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, γενικότερα, η αντιπολίτευση, λέει ότι υπαναχωρήσατε και ότι υπάρχουν και υπόγειες συμφωνίες.
Μ.Σ: Όχι βέβαια (γέλια). Εμείς είμαστε πεντακάθαροι, δεν είναι δυνατόν ποτέ να κάνουμε υπόγειες συμφωνίες, και μάλιστα υπόγειες συμφωνίες με αυτούς τους οποίους έχουμε καταγγείλει και πολεμούσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Εμείς μεταφέρουμε ό,τι ακούγεται και πιστεύουμε να είστε και γνώστης αυτών των φημών.
Μ.Σ: Βεβαίως και είμαι γνώστης, αλλά όσοι λένε αυτά και τα διαδίδουν έξω , δεν τολμάνε να τα στηρίξουν στο δημοτικό συμβούλιο. Στο δημοτικό συμβούλιο σωπαίνουν γιατί ξέρουν πολύ καλά το τι συμβαίνει. Έχουμε πάρει αυτές τις αποφάσεις και βέβαια θα προχωρήσουμε, αλλά γενικά και αόριστα να μιλάμε για οτιδήποτε χωρίς να έχουμε αποδείξεις, αυτό νομίζω ότι δεν βοηθάει σε τίποτα.
  • Άρα διαχειριστικός έλεγχος θα γίνει επιλεκτικά, εκεί που νομίζετε εσείς πως υπάρχει πρόβλημα.
Μ.Σ: Εμείς ζητήσαμε, όποιος έχει στοιχεία,(να τα φέρει). Δηλαδή αν έρθει η αντιπολίτευση και μας πει ότι έχει στοιχεία για οποιοδήποτε θέμα που αφορά το δήμο, εμείς θα κάνουμε διαχειριστικό έλεγχο. Απλά , ο διαχειριστικός έλεγχος δεν είναι για πάσα νόσο. Καταρχήν, επειδή είναι μεγάλο το κόστος ενός διαχειριστικού ελέγχου και δεύτερον ,επειδή το αποτέλεσμα, αν δεν έχεις χειροπιαστά στοιχεία μπορεί να βγει εναντίον σου, δηλαδή να βγάλει «λάδι», να βγάλει καθαρό, αυτόν , ο οποίος ελέγχεται. Γι’ αυτό πρέπει λοιπόν να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός.
  • Έχει καταγραφεί ζημιά του Δήμου από ανείσπρακτα δημοτικά τέλη, γύρω στα 350.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων από τις ιδιωτικές εταιρίες ηλεκτρισμού  Energa και hellas power. Ο Δήμος θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να εισπραχτούν τα χρήματα;


Μ.Σ: Ήδη τις έχει κινήσει, έχουμε παράσταση της δικηγόρου του δήμου στα δικαστήρια. Όχι μόνο διεκδικούμε αλλά απαιτούμε να έρθουν αυτά τα χρήματα στον δήμο. Εδώ όμως κάτι που δεν λένε οι υπόλοιποι, οι οποίοι στηρίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Δηλαδή, ήρθαν κάποιοι, έκαναν «πάρτυ» με τα λεφτά του λαού, κλέψανε τα λεφτά και τώρα προσπαθούμε να πάρουμε πίσω ένα μέρος έστω από αυτά που μας κλέψανε οι ιδιωτικές εταιρείες που μπήκαν στον χώρο της δημόσιας ενέργειας.
  • Πέρα από τα παραπάνω, τι αποτελεί προτεραιότητα σας;
Μ.Σ: Προτεραιότητα αποτελεί, πρώτον, η αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, καθώς έχουμε σοβαρό πρόβλημα εδώ στην πόλη. Δεύτερον, να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τα σχολεία που έχουμε, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στις υποδομές των σχολείων, και οι παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι ξεκίνησαν με δυσκολίες φέτος γιατί δεν είχε προβλεφθεί προσωπικό. Θέλουμε να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζει ο κόσμος, από την καθαριότητα, τις λακκούβες, την έλλειψη παιδικών χαρών για τα παιδιά, το συγκοινωνιακό πρόβλημα το οποίο είναι τεράστιο και αφορά κυρίως εργαζόμενους που τρώνε ώρες για να πάρουν το λεωφορείο, την επέκταση του μετρό που, δυστυχώς, με ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών αρχών δεν διεκδικήθηκε να έρθει το μετρό στο Χαϊδάρι και αυτή τη στιγμή είμαστε έτσι «γυμνοί», μέχρι τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Να αναπτύξουμε δράσεις τέτοιες για να συμμετέχει η νεολαία και οποιοσδήποτε άλλος θέλει να συμμετέχει σε αυτά τα κοινωνικά αγαθά, να δημιουργήσουμε αθλητικές εγκαταστάσεις  παντού, σε κάθε γειτονιά, να κάνουμε ένα δίκτυο που να καλύπτει έτσι, όλες τις ανάγκες που υπάρχουν.
Εμείς είμαστε σε επαφή με τους κατοίκους, ζητάμε τη γνώμη τους για κάθε πρόβλημα ούτως ώστε να τα καταγράψουμε και να προχωρήσουμε μετά από μια ιεράρχηση που θα κάνουμε, στη λύση αυτών των προβλημάτων. Ήδη έχουμε κάνει λαϊκές συνελεύσεις αλλά και ο δήμος είναι ανοιχτός μέσω του δημάρχου και των αντιδημάρχων. Είμαστε ανοιχτοί σε όλον τον κόσμο για να συζητήσουμε αυτά τα προβλήματα.
  • Σε πολλά από αυτά που αναφέρατε , εμπλέκεται ή έχει ευθύνη και η περιφέρεια. Υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ σας; Και κατά πόσο μπορεί να βοηθήσει ο δήμος, η περιφέρεια, το κράτος, στα αντιπλημμυρικά έργα για παράδειγμα;
Μ.Σ: Εμείς μέχρι τώρα με την Περιφέρεια δεν είχαμε ιδιαίτερες επαφές. Είχαμε βέβαια για το μεγάλο θέμα τον αντιπλημμυρικών έργων, για τον κεντρικό αγωγό, που είναι θέμα της περιφέρειας ,και απαιτήσαμε να υλοποιηθεί ένα παλιό σχέδιο που υπάρχει για τον αγωγό. Υπάρχει μελέτη, δηλαδή, και δυστυχώς το 2006 ενώ είχε μπει ο εργολάβος, σταμάτησε, απεντάχθηκε το έργο. Πάντως , η περιφέρεια φάνηκε διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυτό το έργο, στη δημιουργία δηλαδή του κεντρικού αγωγού επί της λεωφόρου Καβάλας που θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με τις πλημμύρες του Δήμου.
Τώρα από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με την Περιφέρεια, παρεμβάσεις, δηλαδή, συνολικές. Επειδή και στην Περιφέρεια έχει αναλάβει νέα αρχή και στο Χαϊδάρι υπάρχει νέα δημοτική αρχή, καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κάνει ένα συνολικότερο σχεδιασμό σε σχέση με έργα τα οποία πρέπει να γίνουν από εκεί. Να σας πω ,όμως ότι μέσα στο καλοκαίρι απεντάχτηκαν διάφορα έργα τα οποία ήταν σχεδιασμένα για το δήμο και όχι μόνο για τον δικό μας αλλά για πολλούς δήμους, και ήταν έργα τα οποία θα έδιναν και μια ανάσα , όπως το Πράσινο Ταμείο και το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Εμείς διεκδικούμε αυτά τα προγράμματα, τα έχουμε επαναφέρει, πιστεύω ότι και με τον αγώνα του κόσμου θα τα κερδίσουμε.
  • Η άποψή σας για τον ΑΣΔΑ (Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας);
Μ.Σ: Ο ΑΣΔΑ είναι ένα εργαλείο σε υπερτοπικό επίπεδο των δήμων της Δυτικής Αθήνας, που αν λειτουργήσει σωστά μπορεί να προσφέρει κάποια πράγματα, αρκεί βέβαια να μην χρησιμοποιηθεί ή αξιοποιηθεί για άλλους σκοπούς και να είναι δίκαιο σε σχέση με την κατανομή των όποιων κονδυλίων κερδίζονται. Να γίνεται δηλαδή κατανομή ανάλογα με τον δήμο, τις ανάγκες του και με άλλα κριτήρια και όχι να πηγαίνουν τα χρήματα σε κάποιους δήμους οι οποίοι θα εξυπηρετούνται περισσότερο από τον ΑΣΔΑ.
  • Αυτό , κύριε Σελέκο , το έχετε πει και σε προηγούμενη σας δήλωση, ότι δηλαδή θέλετε πιο ισότιμη κατανομή. Είναι μια προτροπή προς τον ΑΣΔΑ εκ μέρους σας;
Μ.Σ: Ακριβώς. Προχθές έγινε μια ολόκληρη συζήτηση για κάποιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν και ο προσανατολισμός ήταν να γίνουν σε έναν δήμο, και απαιτήσαμε να μοιραστούν και σε άλλους δήμους, και το καταφέραμε.
  • Στον δήμο που έχει άλσος…
Μ.Σ: Ακριβώς.
  • Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη. Συμφωνείτε με μια τέτοια κίνηση και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Μ.Σ: Εμείς έχουμε διαφωνήσει με τον Καλλικράτη, όπως και παλιότερα με τον Καποδίστρια και νομίζω πως τα αποτελέσματα ο κόσμος τα είδε. Δεν έχει να κάνει μόνο με τον μαρασμό, με την καταστροφή των χωριών και των μικρών πόλεων μέσω της συγχώνευσης αλλά με τον ρόλο που σχεδίασε η κεντρική εξουσία να παίξουν οι δήμοι. Ένα ρόλο φορομπηχτικό , με αρμοδιότητα να βάζουν νέους φόρους και τέλη στους πολίτες, να προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση των πάντων, την κατάργηση υπηρεσιών απαραίτητων για τους κατοίκους. Αυτόν τον ρόλο θέλησαν μέσω του Καλλικράτη κυρίως , να τον παίξουν οι δήμοι. Δηλαδή, η κυβέρνηση έκανε ένα σχεδιασμό και στην κατανομή αυτή επέλεξε τους δήμους να παίξουν αυτόν τον ρόλο, του δούρειου ίππου για να σπάσουν εργασιακές σχέσεις και κυρίως για την ιδιωτικοποίηση των πάντων.
Βλέπετε όμως ότι ακόμα και η καινούργια κυβέρνηση, ο Υπουργός Οικονομικών, ο πιο αρμόδιος, στην προτροπή ότι θα πρέπει να καταργηθεί η χρηματοδότηση των δήμων από την κεντρική εξουσία, δήλωσε ότι όταν τελειώσει με τα μεγάλα θέματα που έχει τώρα, θα το σκεφτεί σοβαρά. Καταλαβαίνετε λοιπόν ποια είναι και η λογική και η πολιτική της νέας κυβέρνησης. Εμείς δεν την εμπιστευόμαστε. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι δήμοι να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι με επιπλέον φόρους και τέλη και να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας από το κράτος που να καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες οι οποίες υπάρχουν στους δήμους.
  • Εμείς αυτό που έχουμε ακούσει από τον κόσμο είναι ότι αν είχατε περισσότερα χρήματα θα κάνατε αμέσως περισσότερα πράγματα. Αυτό μας έχουν μεταφέρει. Η ερώτηση μου είναι σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Εσείς είχατε σαν διοίκηση περίοδο «χάριτος»; Το αισθανθήκατε καθόλου αυτό ή μπήκατε κατευθείαν στα βαθιά;
Μ.Σ: Μπήκαμε στα βαθιά κατευθείαν γιατί βρήκαμε ένα δήμο απογυμνωμένο, έναν δήμο που δεν λειτουργούσε σχεδόν τίποτα. Δηλαδή, είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τις πρώτες μέρες τεράστια προβλήματα λειτουργίας. Έπρεπε να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί και δεν είχαμε προσωπικό, έπρεπε να μαζευτούν τα σκουπίδια και δεν είχαμε ούτε προσωπικό, ούτε μηχανήματα.. Έπρεπε να ανοίξει το πνευματικό κέντρο, τα τμήματα πολιτισμού και όλος ο δήμος είχε 4 μόνο υπαλλήλους, 2 δασκάλους χορού και 2 μουσικούς, ενώ κανονικά έπρεπε να έχουμε 20 και 25 δασκάλους για να κάνουμε πολιτισμό. Βρήκαμε όλες τις παιδικές χαρές του δήμου κλειστές και ξηλωμένες γιατί δεν είχαν πιστοποίηση. Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούσαν δεν είχαν ασφάλεια. Οι ελλείψεις στους αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους ήταν τεράστιες. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Τα πακέτα που έχω ,που πήρα όταν ανέλαβα τον δήμο ήταν αιτήματα χρόνων για να γίνουν κάποια έργα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.
Βέβαια δεν βρήκαμε λεφτά ,ενώ και οι σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων ήταν έντονες γιατί μέσω ενός οργανισμού που είχαν περάσει το προηγούμενο διάστημα είχαν καταφέρει να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να ευνοήσουν κάποιους «δικούς τους». Είχαμε ,λοιπόν και έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε ακόμα το ζήτημα αυτό του οργανισμού λειτουργίας του δήμου. Πολλά προβλήματα: ανοχή από την αντιπολίτευση- βέβαια δεν μπορώ να τους τσουβαλιάσω όλους. Υπήρχαν κάποια κομμάτια της αντιπολίτευσης, κάποιες παρατάξεις που πραγματικά έβλεπαν την κατάσταση όπως έχει. Κάποιοι άλλοι βέβαια, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ήταν διοίκηση στον δήμο, από την πρώτη μέρα άρχισαν να μας κάνουν σκληρή αντιπολίτευση. Αυτό βέβαια θα το κρίνει ο κόσμος.
  • Αυτός είναι και ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης. Επειδή ο κόσμος δεν ξέρει , για αυτό προσπαθούμε να τον ενημερώσουμε, γι’ αυτό προσπαθούμε να σας εκμαιεύσουμε πράγματα, για να τα μάθει ο κόσμος.
Μ.Σ: Μακάρι ο κόσμος να έρχεται να παρακολουθεί και στο δημοτικό συμβούλιο τις συνεδριάσεις που γίνονται γιατί πραγματικά θα βγάλει πάρα πολλά συμπεράσματα, γιατί κάποια που δεν μπορούν να αρθρώσουν λόγο στο δημοτικό συμβούλιο, βγάζουν κάποιες ανακοινώσεις, μια φωτογραφία που δείχνει κάποια σκουπίδια που μπορεί να βγήκαν την προηγούμενη μέρα ή μπορεί να είναι εκεί για ένα μήνα και τα αναγάγουν σε κυρίαρχο πρόβλημα. Με την ανατύπωση της είδησης αυτό φτάνει παντού. Ή  βλέπω ας πούμε πεζοδρόμια, για τα οποία έχουν άλλοι αρμοδιότητα όπως το ΥΠΕΧΩΔΕ, και προβάλλουν ότι ευθύνεται ο δήμος ή για έργα τα οποία δεν έχουν γίνει εδώ και δεκάδες χρόνια ,λένε «τι κάνετε και γιατί δεν τα φτιάξατε μέσα σε λίγες μέρες».
Πάντως να πω ότι εμείς κάναμε και για το αντιπλημμυρικό μια σοβαρή παρέμβαση, στο χώρο του στρατοπέδου, με ένα δίκτυο υπονόμων, το οποίο προϋπήρχε και ήταν σε αχρηστία και κάποια έργα που κάναμε σε συνεργασία με τους μηχανικούς του στρατοπέδου και γίνεται μια καλύτερη απορροή νερών στο Ποικίλο όρος που σημαίνει ότι έρχεται λιγότερο νερό στο Χαϊδάρι. Έχουμε κάνει δηλαδή μια πολύ σοβαρή παρέμβαση, κάτι που δεν είχαν κάνει χρόνια ολόκληρα και το λέγαμε.
  • Αν και ήδη είπατε κάποια πράγματα, θα θέλατε να κάνετε ένα γενικότερο σχόλιο για τη νέα κυβέρνηση; Είπατε ότι δεν την εμπιστεύεστε όσον αφορά τους δήμους, γενικότερα;
Μ.Σ: Κοιτάξτε, κυβέρνηση η οποία λέει ότι θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα  του χρέους και τη διαπραγμάτευσης, μέσα στα πλαίσια αυτών που δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση, δηλαδή μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και χωρίς να αμφισβητηθεί η εξουσία των μονοπωλίων, πιστεύω ότι μόνο στα λόγια δείχνει ένα προφίλ αριστερό, αλλά στην πράξη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει  τα οξυμένα προβλήματα, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα που έχουν δημιουργήσει την συγκεκριμένη κατάσταση, να αμφισβητήσει την πολιτική αυτών που ευθύνονται για την ανεργία, τη φτώχεια, την ανέχεια, για τα προβλήματα που περνάει σήμερα ο κόσμος. Εγώ δεν μπορώ να εμπιστευτώ μια ντεμί κατάσταση, ένα ροζ σχήμα και τέλος πάντων πρέπει να πω το εξής : Έχουμε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα, που συγκυβερνά με τον Καμμένο και τον Παυλόπουλο. Βγάλτε συμπέρασμα, λοιπόν, αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι είναι αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου